Kaarteen Sotamuseo

Itsenäinen Suomi saa olla ikuisesti kiitollinen Suomen sotien 1939 – 45 taistelijoille sekä koti- että tulirintamalla työnsä ja velvollisuutensa täyttäneille kansalaisilleen siitä, että Suomi on itsenäinen kansakunta. Suomi ei ole lannistunut suurenkaan vihollisen edessä. Suomea ei ole miehitetty, vaan se on säilyttänyt itsenäisyytensä. Veteraanisukupolvi on rakentanut meille tämän maan työllä, taistelulla ja verellä. Kunnioitamme heidän työtään ja muistoaan. Haluamme säilyttää tämän perinteen viestinä myös tuleville sukupolville. Suomi on hyvä maa !

Sotiemme Veteraanit lunastivat Suomelle itsenäisyyden kolmessa raskaassa sodassa. Talvisota syttyi 30.11.1939 ja päättyi 13.3.1940. Välirauhan jälkeen alkanut jatkosota käytiin 25.6.1941-4.9.1944. Sodan viimeinen vaihe oli Lapin sota 15.9.1944-27.4.1945.

Talvisodan syttyessä syntyi talvisodan henki, suomalaisten horjumaton puolustustahto ja yksimielisyys.

• Sotiin osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista.
• Nuorimmat rintamalle joutuneista olivat vasta 17-vuotiaita.
• Joka kahdeksas sotiin osallistuneista menehtyi.
• Heistä, jotka palasivat, pysyvän sotavamman sai joka neljäs.
• Sodat jättivät jälkeensä 30 000 leskeä ja yli 50 000 sotaorpoa.
• Yli puoli miljoonaa ihmistä menetti kotinsa.

Sotiemme Veteraanien ansiosta Suomi säilyi itsenäisenä
Sotien jälkeen veteraanien työ isänmaan hyväksi jatkui. Jälleenrakennus, Karjalan evakkojen asuttaminen, merialueiden miinanraivaus ja sotakorvaukset vaativat voimia.

Keitä olemme

Olemme Teija ja Kalervo Kaarre Lohjalta. Aiemmin meillä oli oma ilotulitteiden maahantuontiyritys, josta olemme vuoden 2017 alussa luopuneet ja keskitymme rakkaaseen harrastukseemme aikaansaannokseemme, Kaarteen Sotamuseo ja Mosaiikkiin.

Sukujuuremme ovat menetetyssä Karjalassa, Kivennavalla, Terijoella ja Uudellakirkolla sekä Viipurissa. Kaksituhatluvun alussa aloimme kerätä Suomen 1939 – 45 sotiin liittyvää tavaraa ja vuonna 2006 teimme kotiimme kokoelmamme ensimmäisen esillepanon, joka vähitellen laajeni ja koska ystävämme ja tuttavamme halusivat tulla meidän kotimuseotamme katsomaan, laajensimme sitä ottaen mukaan myös Teija mosaiikkityöt.

Nyt olemme yksi Lohjan matkailukohde, jota hoidamme ja kehitämme edelleenkin. Näin voimme museomme avulla omalta osaltamme tehdä tärkeätä Suomen itsenäisyyden maanpuolustustyötämme, muistuttamalla vierailijoitamme Suomen itsenäisyyden vaatimasta työstä ja urhauksista. Teijan mosaiikkigalleria tuo esille elämän kauneuden ja sitä kautta elämän jatkuvuuden ja toivon paremmasta rauhan maailmasta.

Tervetuloa tutustumaan yksityiskokoelmaamme sekä mosaiikkitaiteiseen!

Vastaa